ورزش تنیس ورزشی است که با راکت انجام شده و میتوان آنرا به صورت انفرادی یا در قالب تیم دو نفره بازی کرد. این ورزش محبوبیت فراوانی در دنیا داشته و تماشاگران فراوانی را به خود جلب میکند. همچنین میلیونها نفر از مردم دنیا نیز آنرا به صورت تفریحی بازی میکنند. پس بیایید اطلاعات بیشتری نسبت به آن کسب کنیم:
52 حقیقت جالب در مورد تنیس
شماره 1: در کتابهای تاریخ آمده است که قدمت ورزش تنیس به قرن دوازدهم میلادی برگشته و راهبان مسیحی با شیوهای خاص آنرا بازی میکردند. جالب است بدانید که در آن زمان هیچ راکتی وجود نداشت و در عوض به توپی که با شاخههای نخل خرما درست شده بود با دست خالی ضربه میزدند. نام قدیمی این ورزش در زبان فرانسوی “jeu de paume” یا «بازی نخل» نامیده میشد. از قرن شانزدهم به بعد بود که از راکت در این بازی استفاده شد.
شماره 2: واژه “Tennis” از واژه آنگلو-نورمن “Tenez” مشتق شده است.
شماره 3: ویمبلدون یا مسابقات قهرمانی ویمبلدون، قدیمی ترین مسابقات تنیس در دنیاست و البته باکلاسترین آنها نیز به حساب میآید.
شماره 4: اولین مسابقه ویمبلدون در سال 1877 انجام شد. همچنین از ویمبلدون به عنوان اولین مسابقه از سری مسابقات «گرند اسلم» یاد میکنند.
شماره 5: مسابقات آزاد آمریکا یا US Open در سال 1881، مسابقات آزاد فرانسه یا French Open در سال 1891 و مسابقات آزاد استرالیا یا Australian Open در سال 1905 تأسیس شدند. این چهار تورنومنت بزرگ را با عنوان تورنومنتهای «گرند اسلم» میشناسند.
شماره 6: اگر تنیسور دو دوران حرفهای خود تمام چهار تورنومنتها را پیروز شده باشد به وی Career Grand Slam میگویند؛ اگر هر چهار تورنومنت را به صورت متوالی اما نه در یک سال پیروز شده باشد به وی Non Calendar-Year Grand Slam میگویند و اگر شخصی تمام تورنومنتهای بزرگ را در یک سال پیروز شده باشد لقب Grand Slam به وی اطلاق میشود.
شماره 7: طولانیترین مسابقه تنیس 11 ساعت و 5 دقیقه به طول انجامید. این بازی بین جان ایزنر و نیکلاس ماهوت انجام گرفت. سرانجام، جان ایزنر با نتایج، 4-6، 6-3، 7-6، (9-7)، 6-7، (3-7) و 68-70 (ست نهایی) پیروز میدان شد.
شماره 8: تنیس یک ورزش المپیکی نیز هست و میتوان از طریق صندلی چرخدار نیز آنرا بازی کرد.
شماره 9: قدمت جام دیویس یا دیویس کاپ به سال 1900 باز میگردد. این رقابت به صورت سالیانه و بین تیمهای ملی مردان کشورها انجام میگیرد.
شماره 10: آیا میدانستید که Fed Cup معادل دیویس کاپ بوده و بین تیمهای ملی تنیس زنان کشورها صورت میگیرد و اولین بار در سال 1963 و به مناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس ITF یا فدراسیون بینالمللی تنیس برگزار شد؟
شماره 11: سال 1968 به عنوان اولین سال برگزاری آزاد مسابقات حرفهای تنیس تعیین شد. مسابقات آزاد فرانسه اولین رویداد «گرند اسلم» بود که به صورت آزاد برگزار شد.
حقایقی در مورد تساویشکنی (Tie Break) یا تساویشکنها (Tiebreaker) در تنیس
شماره 12: آیا میدانستید تساویشکنی برای اولین بار توسط جیمز ون آلن در سال 1965 ابداع شد؟
شماره 13: در اصل دو نوع تساویشکنی در بازی توسط ون آلن معرفی شد. در نوع اول بازی پس از رسیدن به حداکثر 9 امتیاز پایان یافته و «تساویشکنی مرگ ناگهانی» یا “Sudden-death tiebreak” نامیده میشود. در نوع دوم بازی پس از رسیدن به حداکثر 12 امتیاز پایان خواهد پذیرفت و «تساویشکنی مرگ ماندگار» یا “Lingering-death tiebreak” نامیده میشود. در نوع دوم بازی تا زمانی ادامه پیدا میکند که تیم برنده با حاشیه 2 امتیازی از حریف و با حداقل 7 امتیاز پیش افتاده باشد.
شماره 14: جام دیویس اولین جامی بود که در سال 1989 از قانون تساویشکنی در تمام ستها به جز ست آخر استفاده کرد و در سال 2016 تبصرهای به قوانین این جام افزوده شد که از این قانون در تمام پنج ست استفاده شود.
شماره 15: در سال 1971 قانون تساویشکنی در تورنومنت ویمبلدون معرفی شد.
شماره 16: مسابقات آزاد آمریکا تنها تورنومنتی است که از تساویشکنی در ست نهایی بازیهای انفرادی استفاده میکند.
شماره 17: دن باج (Don Budge) تنها تنیسور در تاریخ تنیس است که توانسته در شش گرند اسلم متوالی از ویمبلدون 1937 تا آزاد آمریکا 1938 قهرمان شود.
شماره 18: سریعترین سرویس تاریخ در تنیس مردان توسط تنیسور استرالیایی، سم گراث و با سرعت 263.44 کیلومتر بر ساعت پرتاب شده است.
شماره 19: سریعترین سرویس تاریخ تنیس زنان را نیز تنیسور آلمانی، سابینه لیسیکی، با سرعت 210 کیلومتر بر ساعت پرتاب کرده است.
شماره 20: در سال 2007، جایزه نقدی برندگان تورنومنت ویمبلدون برای زنان و مردان برابر شد.
شماره 21: واژه “Love” که در سیستم امتیازدهی تنیس مورد استفاده قرار میگیرد اصالتی فرانسوی داشته و معادل کلمه تخممرغ یا l’oeuf است، زیرا عدد صفر در اسکوربورد شکلی شبیه به تخم مرغ دارد. با این حال صحت این ادعا هنوز اثبات نشده است.
شماره 22: در تنیس مردان، راجر فدرر تنها کسی است که توانسته 20 گرند اسلم (تا ژانویه 2018) را قهرمان شود. در تنیس زنان نیز مارگارت کورت توانسته در 24 گرند اسلم پیروز شود.
شماره 23: آیا میدانستید اگر توپ پیش از برخورد با زمین حریف، به لباس یا بخشی از بدن وی اصابت کند، امتیاز آن به طرف مقابل تعلق خواهد داشت حتی اگر توپ به بیرون برود؟
شماره 24: آرتور اش اولین آفریقایی آمریکایی بود که توانست فاتح رقابتهای آزاد آمریکا شود. او در سال 1968 برای اولین و آخرین بار در این تورنومنت قهرمان شد. به قول وی:
«از هر جایی که هستی شروع کن. از هر چیزی که داری استفاده کن. هر کاری که میتوانی انجام بده».
شماره 25: متوسط سن توپ جمعکنهای پسر یا دختر در مسابقات ویمبلدون 15 سال است. هر سال، 250 نفر از این نوجوانان برای حضور در تورنومنت انتخاب میشوند.
شماره 26: Rufus – که یک قوش هریس است در مسابقات ویمبلدون قرار داده میشود تا آسمان آنجا را از وجود هر نوع کبوتر محلی پاک نگه دارد. باورتان میشود که این شاهین در توییتر بیش از 5000 فالوور داشته باشد؟
شماره 27: بازیکنان پیش از اینکه بتوانند در رقابتهای ویمبلدون شرکت کنند باید لباسهای خود را به تأیید باشگاه تنیس و کروکت انگلستان برسانند.
آیا میدانستید؟
شماره 28: که بازی تنیس یکی از دلایل غیرمستقیم مرگ پادشاه جمیز اول اسکاتلند بوده است؟
شماره 29: که هر سال، 24 تن توتفرنگی در خلال مسابقات ویمبلدون مصرف میشود؟
شماره 30: که در سالهای ابتدایی رقابتهای ویمبلدون، زنان لباسهای کاملا بلندی میپوشیدند؟
شماره 31: که راجر فدرر تا کنون 10,099 امتیاز سرویس به دست آورده و در جایگاه سوم بیشترین امتیازهای سرویس کسب شده قرار دارد، درحالیکه ایوو کارلوویچ در صدر این فهرست با 12,196 امتیاز قرار گرفته است؟
شماره 32: راجر فدرر از نظر بالاترین میزان جایزه نقدی دریافت شده در طول دوران کاری رتبه اول را به خود اختصاص داده است. وی تا 28 آگوست 2017 مبلغی حدود 107,780,560 دلار آمریکا درآمد داشته است.
شماره 33: انجمن تنیسورهای حرفهای در سال 1972 تأسیس شد.
حقایق جالبی در مورد توپ تنیس، راکت و زمین بازی
شماره 34: بر اساس قوانین فدراسیون بینالمللی تنیس، وزن توپ تنیس میبایست بین 56.0 و 59.4 گرم باشد.
شماره 35: توپهای تنیس در اصل سفید بودند. در سال 1986 توپهای زرد برای اولین بار در مسابقات ویمبلدون رونمایی شدند.
شماره 36: حداکثر طول مجاز راکت تنیس برابر با 29 اینچ است.
شماره 37: در ابتدا زمینهای تنیس شکلی شبیه به ساعت شنی داشتند. زمینهای مستطیلیشکل از سال 1875 پا به عرصه وجود گذاشتند.
شماره 38: اندازه استاندارد زمین تنیس 27 فوت عرض (برای مسابقات انفرادی) و 78 فوت طول دارد. ارتفاع تور نیز 3 فوت و 6 اینچ است. برای بازیهای دو نفره، عرض میدان 36 فوت بوده و طول آن نیز تغییری نمیکند.
شماره 39: پنج نوع زمین تنیس که در مسابقات حرفهای مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: خاک رس، کفپوش یا هارد، چمن، فرشپوش و چوبی.
شماره 40: در مسابقات ویمبلدون ارتفاع چمن در طول رقابتها دقیقاً باید 8 میلیمتر باشد.
شماره 41: در مسابقات ویمبلدون به طور تخمینی حدود 54،250 توپ تنیس مورد استفاده قرار میگیرد.
حقایقی درباره بازیکنان، مسابقات، پیروزیها و استادیومها
شماره 42: گوران ایوانیشویچ (Goran Ivanicevic) تنها پیروز رقابت ویمبلدون است که در نامش حروف صدادار و بیصدا بصورت پشتسرهم آمدهاند.
شماره 43: بوریس بکر جوانترین تنیسور تاریخ است که موفق به قهرمانی در مسابقات ویمبلدون شده است. همچنین او تنها تنیسور خارج از سید است که توانسته این عنوان افتخارآمیز را از آن خود کند. در سال 1985 وی تنها 17 سال داشت که در این رقابتها به قهرمانی رسید.
شماره 44: کوتاهترین مسابقه تنیس تنها 20 دقیقه به طول انجامید. این مسابقه بین سوزان تات و ماریون باندی در سری مسابقات ویمبلدون 1969 انجام شد.
شماره 45: استادیوم رولاند گاروش، که میزبان مسابقات آزاد فرانسه است، از نام خلبان فرانسوی Roland Garros اقتباس شده است.
شماره 46: جایزه نفر اول در مسابقات ویمبلدون در موزه باشگاه کروکت و تنیس انگلستان باقی میماند و برندگان حق این را ندارند که جایزه را همراه خود ببرند. هرچند معمولا یک نسخه مشابه کوچک از جایزه را به آنها اعطا میکنند.
شماره 47: قدمت کاپ طلایی که به برندگان مرد اعطا میشود به سال 1887 باز میگردد درحالیکه جایزهای که به زنان داده میشود و “Salver” نام دارد به سال 1864 باز میگردد.
شماره 48: واژه “Tanking” در تنیس به معنای رهاکردن بازی و واگذارکردن نتیجه مسابقه به حریف است.
شماره 49: آرنج تنیس نوعی التهاب در تاندونهایی است که عضلات ساعد را در قسمت بیرونی آرنج به هم متصل میکند.
شماره 50: بلندترین جیغ که قدرتی برابر 105 دسیبل دارد، متعلق به ماریا شاراپوواست که در مسابقات ویمبلدون 2009 زده شد.
شماره 51: اولین خواهرانی که توانستند با یکدیگر مدال طلای المپیک را تصاحب کنند، ونوس و سرنا ویلیامز بودند.
شماره 52: ورزش تنیس در سال 1896 وارد مسابقات المپیک شد و در سال 1924 نیز از آن حذف شد. هرچند در سال 1988، تنیس دوباره وارد عرصه المپیک شده و تاکنون نیز بخشی از آن به حساب میآید.